Kitkarenkaat vai nastarenkaat

Autoon valittavat renkaat ei välttämättä ole mikään itsestäänselvyys. Talveksi autoon voidaan asentaa joko nastarenkaat tai kitkarenkaat ja valinta näiden välillä jää asiakkaalle. Toki autamme renkaiden valinnassa. Mutta miten valinta sitten tehdään? Kullakin rengastyypillä on omat puolensa, joten se, kummat tulet valitsemaan – kitkarenkaat vai nastarenkaat – riippuu muutamasta seikasta.

Suomessa olemme tottuneet siihen, että vallitsevat sääolosuhteet saattavat vaihdella hyvinkin paljon. Talven aikana renkaiden tulisi pitää lumisella tai jäisellä tiellä ja toisinaan myös hyvinkin märällä ja loskaisella tiellä. Hyvät ja oikein valitut renkaat ovat yksi tärkeä osa ajoturvallisuutta ja siksi renkaiden valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Nastarenkaat pitävät yleisesti ottaen talvikeleillä kitkarenkaita paremmin. Nastarenkaiden vahvuuksiin kuuluu, että ne pitävät lähes kaikissa talvikeleissä ja niiden jarrutusmatka on kitkoja parempi. Tämän vuoksi ne ovatkin monen valinta. Nastarenkaat pitävät yleensä myös äkillisissä tilanteissa, joten ne nostavat turvallisuutta. Kitkarenkaat jäällä eivät ole läheskään niin pitävät kuin nastarenkaat.

Entä sitten kitkarenkaat? Ne ovat usein hyvä valinta kokeneelle, rauhalliselle kuljettajalle. Ne pitävät hyvin lumisella tiellä. Kitkarenkaat eivät ole välttämättä paras valinta silloin, kun autoa ajaa useampi henkilö. Toki kitkarenkaat ovat oiva valinta silloin, kun autolla on vain yksi, kokenut kuljettaja. Eri henkilöiden ajotavat eroavat yleensä toisistaan ja usean ihmisen käytössä olevalle autolle turvallisin valinta on nastarenkaat. Kitkarenkaiden hinta ei välttämättä eroa suuresti nastarenkaiden hinnasta, joten rengasvalinta tulisi tehdä aina turvallisuus edellä.

Renkaiden valinnan suhteen voidaan ottaa huomioon myös muita seikkoja, kuten kitkarenkaiden meluttomuus. Nastarenkaat rohisevat asfaltilla nastojen osuessa maahan. Kitkarenkaat sen sijaan eivät tuota juurikaan ääntä asfaltilla ajettaessa. Melu on tietysti ajomukavuuteen liittyvä asia ja renkaat tulisi valita aina ajoturvallisuuden mukaan. Toinen kitkarenkaiden etu on siinä, että kuljettaja säästää hieman polttoainekuluissa.

Entä kitkarenkaat kesällä? Vastaus on ei. Kitkarenkaat pitävät lumella, mutta ne eivät sovellu kesällä ajamiseen. Toisinaan kuulee, että joillain kuljettajilla on autossaan kitkarenkaat ympäri vuoden, mutta ne eivät ole turvallisin valinta kesärenkaiksi. Tämä tulisi aina pitää mielessä valittaessa kesärenkaita.

Milloin sitten valitset minkäkin renkaan? Tiivistettynä kitkarenkaat sopivat kokeneelle ja maltilliselle kuljettajalle, yhden kuljettajan autoon. Nastarenkaat sen sijaan ovat turvallinen valinta lähes kaikkiin talviolosuhteisiin, usean eri kuljettajan käytössä olevaan autoon.

Atoy Autohuollosta saat edulliset nastarenkaat ja lisäksi voit jättää kesärenkaasi rengashotelliimme siksi aikaa, kun ajelet talvirenkaillamme tai kesärenkaillamme.

Tutustu talvirenkaisiimme tästä!